Reconstructed London Townhouse Designed by Legend Ferry Greene

Reconstructed London Townhouse Designed by Legend Ferry Greene

In a southern crook in Belgravia, London, people were still sitting on folding chairs in Orange Square in the late afternoon, skimming rabbit bowls in mustard sauce. The old chair-painting bistro, La Poule au Pot, is located under the tapering tower of St Barnabas Church and in the shade of the two-story London trees. The cleaned-up neighborhood is famous for its Regency mansions a short distance north, near Hyde Park, but in truth, there are many butcher’s houses here, tucked away in the short, quiet streets, and two years ago he called the acquaintance ferry greenny to talk about one.

A gilded George II mirror hangs above a feathered marble mantel in the drawing room. The custom sofa is by Veere Grenney floral and the custom ottoman by Guy Goodfellow. 19th century side tables are from Colefax and Fowler.

Simon Watson

Grenney is the acclaimed tent pole designer with a playful style (custom chintz sofas, chicken wire cabinets, and glass half-doors upstairs and downstairs with curtains and crockery installed). He came to London via New Zealand, where he was born, and now divides his time between Britain and Morocco, where he has a home in Tangiers. The Belgravia residence was an unusual choice for the owner, an American real estate agent who needed a foothold in the UK: an early ’80s rebuild in yellow brick and rustic stucco, with black Hamburg vines creeping up the facade.

The exterior is designed to match the 19th century homes in the surrounding blocks. However, the rooms inside were cramped and carpeted, and in the back the garden was mostly paved. But peeking through the windows on the second floor, the owner was unexpectedly fascinated by what he saw. “The view was over the back gardens of all the other houses,” he says. “It was such a wonderful borrowed landscape – incredibly green.”

“I told him it was the best place in the world to live in. I can’t think of anything nicer.” — Ferry Grenny

The man thought that if anyone could bring in the interiors, it would be Grainy. But the designer did not pull any blows. “I told him it was the best place in the world to live in. I can’t think of anything nicer,” Grenny says. “But we knew we had to uproot the whole house.”

The mainly white kitchen has cabinets, windows and door with draped shades, glass pendants over an island with a black marble top matching the wall behind the counter, and a bench with a fabric seat.

Antique travertine tiles from Artorius Faber blend in with the kitchen’s white palette. The antique Ernst Kühn chair is in a Veere Grenney fabric, and the pendants are by Jamb.

Simon Watson

The good news was that the house did not have a historic listing, nor the red tape requirements that come with such a designation – a common obstacle in central London. Relative freedom (“there is never complete freedom for anything in England,” says Greenney) allowed a re-imagining of the design and a small annex that created a dining room, laundry room, and two additional bathrooms, as well as a completely new interior throughout. Home shell and vineyards remained. Everything else is gone.

In the dining area are wooden chairs with herringbone fabric seats, an oval wood table, an upholstered banquette against a wise colored wall, a hexagonal side table, floral curtains, and pochoir artwork

A pair of Regency chairs sport a Veere Grenney print pleated skirt. The 1960s Stilnovo necklace is by Gaetano Sciolari, and the artwork is by Daniel Jacomet.

Simon Watson

The owner has a passion for boats and has been dexterous about the possibilities in small spaces. Despite the property’s modest size, approximately 2,000 square feet, there are now private bathrooms for three by four bedrooms—”the happy life is not one with a shared bathroom,” Grenny notes—and a half bath for day visitors. The guest room has wardrobes on either side of the bed with small scoop compartments that serve as nightstands; The verre églomisé bar (equipped with the better part of a Bordeaux chest) is built into the landing of the second floor, extending the tangerine-colored living room on this level. The ceilings of the two upstairs bedrooms were bumped into a loft space, transforming what had been a collection of rooms into a cozy room. “Size doesn’t matter as long as you keep proportions in mind,” Grenny says. “A beautiful home is the feeling of being cared for.”

“A happy life is not a life with a shared bathroom.” — Ferry Grenny

The owner doesn’t live here full time, and when we met, Grenny explained that he imagined his client was moving away from New York and wanted to feel good. He said as he rolled the curtains in the kitchen to reveal a compact garden designed by Alexander Hoyle, where seven ornate pear trees were fruitful. Inside, a texture is incorporated into the design (alpaca-lined walls “a Dijon color at the bottom of the urn,” Grenney creative director Natasha Gregg said; painted paint; soaring “tray” ceilings topped with beadboard panels; golf ball – shaped moldings inspired by walking John Swan) provides built-in comfort. Then there are books in nearly every room, pantry hidden behind baseboards, and touch surfaces that invite you to run your hands on them. “When the house is properly arranged, all you need are flowers and a dog,” Grenny says.

of format Olivia Gregory

November 22 Elle Decor Cover

This story originally appeared in the November 2022 issue of ELLE DECOR. Subscription

#Reconstructed #London #Townhouse #Designed #Legend #Ferry #Greene

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *